Jak przechowywać żywność żeby była smaczna oraz zdrowa?

lip 6, 2023 | Blog

Już spieszę z pomocą 😃 Zakładam, że każdy z Was posiada w swojej kuchni lodówkę 😉 może nawet i dwie 😃 Więc od tej lodówki zaczniemy.

Co w niej trzymamy i gdzie?

GÓRNA PÓŁKA
Mleko, kefir, jogurt, maślanka, dżemy, powidła
ŚRODKOWA PÓŁKA
Wędliny, biały ser, twaróg, gotowe zimne potrawy
DOLNA PÓŁKA
Mięso, ryby
SZUFLADA
Warzywa, owoce
DRZWI LODÓWKI
Olej lniany, słoiczki z chrzanem, musztardą, przetworami, ketchup

A dlaczego jest to takie ważne? Gdyż w lodówce mamy różne temperatury – pomiędzy 2 a 10 ℃, a każdy produkt potrzebuje jej innej 🙂

Jedzenie, a zwłaszcza wędliny i sery powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, aby nie uległy wysuszeniu.

W lodówce owoce i warzywa należy przechowywać w 2 osobnych pojemnikach. Śmiało możemy do niej schować dojrzałe owoce i warzywa – nawet banany, awokado, gruszki i jabłka. Ponadto schowajmy tam również nietrwałe owoce miękkie takie jak maliny, truskawki. Również nowalijki, brukselki, marchewki czy warzywa korzeniowe warto trzymać w lodówce.

Psst 😉 Jeśli chcecie aby sałata dłużej trzymała świeżość to przed włożeniem jej do lodówki owińcie ją w papier ręcznikowy i delikatnie nawilżcie ją wodą 😉

Natomiast do lodówki nie nadają się owoce egzotyczne takie jak pomarańcze, banany, mango czy papaja oraz owoce które w dniu zakupu nie są w pełni dojrzałe jak np. brzoskwinie czy jabłka- wyższa temperatura pozwoli im dojrzeć. Dodatkowo do lodówki nie powinniśmy chować cukinii, ogórków, pomidorów, papryki bakłażanów czy szparagów.

Co do olejów to wszystkie poza olejem lnianym powinny się znaleźć poza lodówką. Znajdźmy dla nich chłodne, zaciemnione miejsce, a zachowają dla nas swoje wartości odżywcze 🙂

Ziemniaki, podobnie jak oleje powinny się znaleźć w chłodnym i przede wszystkim suchym miejscu 🙂

Mąkę, kasze i inne produkty sypkie należy przechowywać w suchym, ciemnym, przewiewnym i chłodnym miejscu. Mąkę najlepiej będzie przesypać do szklanego/plastikowego lub ceramicznego szczelnego pojemnika niż przechowywać ją otwartą w papierowym opakowaniu. Podobnie z kaszami 😉 Jeśli kupimy ją w postaci sypkiej lepiej ją przesypać do innego pojemnika 😉

Wydaje mi się, że to tyle jeśli chodzi o przechowywanie żywności 😃 W razie pytań służę pomocą:)