Brzmi, że bardzo, ale spokojnie wbrew pozorom nie taki diabeł straszny jak go malują Jednak mam świadomość, że to nie dla wszystkich jest takie oczywiste:) Więc jak wkomponować w nasze codzienne żywienie “taką” porcję warzyw? Mam na to parę pomysłów
Na kanapki nie krój pomidora czy ogórka w plasterki tylko, np. pomidora w ćwiartki, a ogórka przetnij na pół jeśli jest bardzo duży i pokrój w słupki. Uwierz, że prędzej w takiej formie zjesz całego pomidora niż pokrojonego w plasterki na kanapce
Obiad – jeśli składa się z ziemniaków, kaszy czy ryżu i porcji mięsa to idealnym uzupełnieniem będzie surówka:) Nawet 200 – 250 g już będzie ok Natomiast jeśli robimy danie w sosie to warzyw możemy dać bez liku Popatrz jak wyglądają Twoje obiady i zastanów się czy zamiast dodatkowej porcji mięsa nie lepiej dodać ekstra cebulę, cukinię czy paprykę
Koktajle warzywne, czy warzywno-owocowe Dla tych zabieganych
Pomysł na kolację? A może ser twarogowy z dodatkiem szczypiorku, cebuli czy rzodkiewki Dodatkowa porcja warzyw właśnie wylądowała na Twoim talerzu
Sałatki – no cóż tutaj to jest już po prostu petarda jeśli przygotowujemy sobie sałatki do pracy czy w formie śniadania, kolacji lub przekąski
Pasty warzywne – według mnie bardzo fajna alternatywa masła, a do tego jeszcze warzywna – czego chcieć więcej?
I na sam koniec – ZUPY. Ojj tak tutaj w warzywach aż nie można oszczędzać Moja ulubiona – ogórkowa
A tutaj macie przykład mojej pół kilowej porcji 🙂
Praktycznie do każdej potrawy można dodawać warzywa. I to nieważne czy tego dnia smażymy schabowego na smalcu jeśli obok zadbamy o równie pyszną surówkę. Nawet naleśniki nie muszą być tylko z serem czy dżemem, ale z warzywami smakują równie pysznie! I uwierzcie te 500 gram to wcale nie jest ilość nie do osiągnięcia
A jak jest u Was z komponowaniem warzyw w posiłkach ?